Privește dincolo de aparențe!
Am observat de ceva timp că în interacțiunile mele, sau în interacțiunile celorlalți accentul pare să fie adesea pus pe aspectul fizic: „Vai, ce te-ai îngrășat!”, „Ce ai slăbit!”, „Ti-ai făcut ceva la păr?” devin subiecte frecvente de conversație.
Dar, în toată această agitație legată de aspectul exterior, uitam de acele lucruri simple care contează cu adevărat pentru bunăstarea noastră. Tu cum ești cu adevărat? Cum te simți? Ce ai mai făcut recent? În ce proiecte te implici și ce îți aduce bucurie?💕
Hai să fim sinceri și să recunoaștem că presiunea de a arăta conform anumitor standarde sociale are un impact considerabil asupra stării noastre emoționale. Te simți permanent judecat sau evaluat exclusiv pe baza aspectului fizic și câteodată chiar de oamenii care îți sunt cei mai apropiați. Chiar mama m-a întâmpinat cu ”Ce faci, grasule?” când ne-am văzut ultima oară. 🙈😄
Acest lucru poate duce la o obsesie pentru a te conforma unor idealuri intangibile. A fi „slab” sau a arăta într-un anumit fel nu ar trebui să fie criterii pentru acceptare sau fericire. Această presiune adăugată te poate face să te simți insuficient și poate contribui la o percepție distorsionată despre propria persoană.
Întrebările simple, pot aduce lumină în viețile noastre și pot construi conexiuni autentice. Întreabă-te ce te face fericit, ce te motivează și ce îți dă energie. Explorează și împărtășește aceste aspecte cu cei din jurul tău. Poate vei descoperi că, atunci când te concentrezi pe ce este cu adevărat important, te vei conecta inclusiv la tine într-un mod mai profund și mai semnificativ.☀️
Așa că, data viitoare când te întâlnești cu cineva, începe conversația cu o întrebare care merge dincolo de suprafață. Întreabă „Cum ești?” sau „Ce ai mai făcut?” și vezi cum se schimbă dinamica interacțiunilor tale.💗
Aspectul fizic contează, însă este doar o mică parte din ceea ce ești tu.
Lupta cu kilogramele este nedreapta
“Lupta cu kilogramele este nedreaptă. Tu ești unul iar ele sunt multe!” spune o glumă. M-am luptat ani de zile cu kilogramele in plus, cu măsurile la haine. Îmi formasem o convingere că un standard de greutate atins și menținut îmi va aduce bucurie.
Și am luptat. Mult am luptat. Când am ajuns unde mi-am propus, lupta a continuat iar bucuria nu a mai venit. Cel mai des resimțeam tristețe. Am înțeles la câțiva ani distanță de ce: pentru ca lupta era cu MINE însămi nicidecum cu kilogramele.
Nu mai cred in DIETE (am bifat o grămadă), nu cred in REGIM ALIMENTAR strict (cu excepția afecțiunilor medicale unde este nevoie de strictețe), nu mai cred în mers zi de zi la sală. Cred în schimbare de obiceiuri pas cu pas și în echilibru. Și mai cred că fiecare știe ce îi place, ce i se potrivește și ce îl face fericit.
Călătoria spre un stil de viață sănătos începe cu acceptarea de sine și blândețea față de propria persoană. Să punem armele jos și să nu ne mai luptăm noi cu înșine. Trăim într-o lume plină de standarde neraliste și presiuni sociale. Așa că începe de aici: amintește-ți că ești unic și frumos în propriul fel. Auto-acceptarea îți permite să îți ghidezi acțiunile dintr-un loc de dragoste și grijă față de corpul și mintea ta.
Sănătatea și starea de bine reprezintă o călătorie nu o destinație finală, iar fiecare alegere sănătoasă pe care o faci este un pas în direcția buna. În momentele de provocare amintește-ți motivele pentru care ai pornit pe acest drum. Este important să reții asta: a conștientiza că ai făcut o alegere neinspirată și a dori să nu o mai repeți are valoare la fel de mare în proces.
Despre Rușine, Vină și Frustrare
Suntem bombardați în social media de povești despre succes, despre transformări spectaculoase și despre oameni care au reușit să își atingă obiectivele de sănătate și greutate. Citate de tipul “Nu există nu pot” sau “Eșecul nu este o opțiune” și multe altele asemenea.
Dar rareori se vorbește despre ce se întâmplă cu adevărat în culisele acestei lupte. Rareori se vorbește despre îndoială, rușine și vinovăție. Sentimentul că nu ești suficient de bun, că poate nu meriți să ai acea viață sănătoasă pe care ți-o dorești atât de mult. Frustrarea de a vedea cum eforturile tale par uneori să nu dea roade.
🍃 Rușinea apare când ne comparăm cu alții și simțim că suntem mai prejos. De fapt, fiecare călătorie este unică și fiecare pas mic contează.
Suntem diferiți de la metabolism, compoziție corporală, stare de sănătate și context de viață.
🍃 Vinovăția ne apasă când avem senzația că am trădat propriile noastre promisiuni. Dar să nu uităm că suntem oameni și că perfecțiunea nu este un obiectiv realist. Stai câteva minute cu tine în fiecare zi și adu-ți aminte ce ai făcut pentru obiectivul tău în loc să te focusezi pe ce nu ți-a ieșit.
🍃 Frustrarea se instalează atunci când rezultatele întârzie să apară. Dar acest drum nu este unul drept, ci plin de suișuri și coborâșuri. Observă fiecare mic progres și sărbătorește-l ca atare. Este un pas spre cea mai bună formă a ta, chiar dacă este unul mic.
Așadar, haideți să vorbim deschis despre ce înseamnă de fapt un proces de slăbire. Eu trăiesc în fiecare zi și rușinea și vinovăția și frustrarea. Și câteodată au un rol reglator pentru că funcționează ca niște sisteme de avertizare care îmi aduc aminte de obiectiv. Însă în alte zile atârnă ca niște pietre de moară de simt ca nu mai am puterea să fac încă un pas.
Eu vreau să ne încurajăm reciproc și să ne amintim că fiecare pas înainte, oricât de mic, este o victorie.🏆 Este în regulă să cerem ajutor, să ne împărtășim poveștile și să fim vulnerabili.